Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (09:30 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Jitrocel kopinatý (Plantago lancelota) [ Flora ]

Jitrocel kopinatý
Jitrocel kopinatý (Plantago lancelota)
Jitrocel kopinatý (Plantago lancelota)

Lidový název myší ouško, volský jazyk. Roste na loukách, mezích, pastvinách i na cestách. Jitrocel sbíráme v době květu, kdy má největší léčivé účinky. Kvete od května do září. Má zúžené, čárkovité, kopinaté listy, vyrůstající z přízemní růžice. Z této vyrůstá stvol jenž je ukončen válcovitým klasem, který tvoří květ. Rostlina dobře snáší chlad i mráz, proto zůstává stále zelená.

Léčivé účinky:

Proti kašli, zánětům průdušek, tuberkulóze, zahlenění, zánětu ústní dutiny a hltanu, hojí rány, puchýře, vyrážky, trombózu i zažívací ústrojí, čistí krev, při onemocnění jater, žláz, proti žlučníkovým kamenům.

Použití:

Dráždivý kašel, zahlenění, katar průdušek, tuberkulóza, záněty, čistění krve, vyrážky, zažívací ústrojí, onemocnění jater, žlučníkové kameny
- sirup
- čaj
Bodnutí hmyzem, rány, puchýře, trombóza, onemocnění žláz
- obklad
- kaše
Sirup: Vrstvu čerstvých a umytých listů vložíme do skleněné nádoby, zasypeme vrstvou nerafinovaného cukru, dáme znovu listy a cukr a tak činíme, dokud nebude nádoba plná. Pak ji vzduchotěsně uzavřeme a zakopeme do hlíny nebo uložíme do tmy, aby byla stálá teplota. Takto ponecháme 8 týdnů, pak sirup vyjmeme z nádoby, přecedíme, převaříme, necháme vychladnout a plníme do sklenic.

Čaj: Čajovou lžičku jitrocele přelijeme 1/4 litrem vařící vody. Necháme 5 minut odstát, pak scedíme, pijeme horký čaj, průběžně po celý den.

Obklad: Čerstvé, omyté listy rozdrtíme na kaši a nanášíme na rány. Pokud je rána velká, tuto kaši rozetřeme na čisté plátno, které na tuto ránu položíme. Pokud toto pacient nesnáší, je nutné obklad odstranit a ránu opláchnout odvarem z přesličky rolní. Pak znovu přikládáme obklad a vše opakujeme do té doby, až pacient pocítí úlevu. Obklady převazujeme.

Na puchýře přikládáme do bot listy čerstvého jitrocele. Dřív se zahojí.

Dále můžeme zhotovit obklad z vývaru jitrocele, který přikládáme na postižené místo (oděrky, vyrážky, bodnutí hmyzem a podobně).
Kaše: Výše uvedeno.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Rudolf Polzer
Poděbradova 4
741 01 Nový Jičín
Česko (CZ)
tel: (+420) 737 752 874

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Flora
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 18.03.2010 v 12:15 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz