Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (09:44 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Bruno Kreisky [ Osobnost Evropské unie ]

Bruno Kreisky (1911-1990)
Rakouský sociálně demokratický politik. V letech 1951 až 1966 aktivní v rakouské diplomacii (nejprve jako státní tajemník a posléze jako ministr zahraničních věcí). Rakouský spolkový kancléř (1970-1983).
Rodina Kreiského pocházela z Moravy. Kvůli židovskému původu musel Kreisky během druhé světové války odejít do exilu do Švédska, kde pobyl 12 let. Po návratu do Rakouska se zúčastnil jednání s velmocemi, hlavně se Sovětským svazem, v otázce budoucího statutu Rakouska. V roce 1955 byla přijata všemi velmocemi Státní smlouva, která má pro Rakousko neocenitelný význam, neboť vedla k tomu, že Rakousko bylo uznáno jako trvale neutrální stát a tím byl završen proces znovuobnovení rakouské nezávislosti na vítězných velmocích. Kreisky se zúčastnil všech důležitých jednání, jež přijetí tohoto dokumentu vedly, jako státní tajemník pro zahraniční záležitosti (ve skutečnosti stínový ministr ve vládě velké koalice).
Podle Kreiského neutralita zaručovala malé zemi jako je Rakousko nesporné výhody. Rok 1955 znamenal pro Rakousko obnovení vlastní zahraniční politiky. V oblasti ekonomické spolupráce Rakousko patřilo mezi členy Evropské zóny volného obchodu (EFTA), kterou rakouští politici tehdy vnímali jako protiváhu EHS. Sám Kreisky zpočátku podporoval členství své země v EFTA, neboť cítil potřebu Rakouska podílet se na evropské integraci ve formě, která zaručovala jeho zemi neutralitu a nezávislost. Kreiského mottem byla smysluplná evropská integrace včetně oživení kontaktů mezi východem a západem. Později Kreisky, jako jeden z prvních rakouských politiků, pochopil nutnost členství v EHS a v tomto směru se ubírala jeho politická aktivita.
Kreisky dále působil jako prostředník mezi Západem a Východem, např. během berlínské krize v roce 1959. Vyznal se velmi dobře v reáliích Sovětského svazu a dalších komunistických států. Byl prvním politikem ze Západu, který navštívil Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko. Rovněž se velmi aktivně podílel na politice vůči zemím třetího světa, jejichž rozvojové programy velmi podporoval.
Za dob svého kancléřství provedl řadu zásadních reforem a svedl úspěšný boj proti nezaměstnanosti (pouhé 3% v roce 1983).
Kreisky, mimořádně nadaný a uznávaný politik, skvěle rozuměl evropskému dění. Třináct let zastával funkci místopředsedy Socialistické internacionály a patřil tudíž k nejvýznamnějším evropským sociálně demokratickým politikům.
DALŠÍ INFORMACE: http://www.euroskop.cz

AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 05.12.2002 v 12:42 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz