Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (01:21 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Flora Bílých Karpat [ Flora ]

Bílé Karpaty, Komňa, kruštík bahenní
Flóra a vegetace patří k nejdůležitějším atraktivitám Bílých Karpat. Ve srovnání s okolními geografickými celky vynikají Bílé Karpaty překvapivou různorodostí rostlin.

Nejtypičtějším jevem jsou zde květnaté stepní louky, kde rostou například ostřice horská, tomka vonná, mochna bílá, pryskyřník zlatožlutý, kozinec dánský, tužebník obecný, nebo i orchideje jako je vstavač kukačka, prstnatec bezový, vstavač mužský, vstavač vojenský, hlavinka horská, pětiprstka žežulník vzácněji i tořič čmelákovitý, okrotice červená, vstavač bledý a mnoho dalších.

Nejrozšířenějším typem vegetace jsou habřiny a bučiny, ve kterých nalezneme ostřici chlupatou, čistec alpský, šalvěj lepkavou, pryšec mandloňovitý, sveřep větevnatý, česnek hadí nebo hvězdnatec čemeřicový. Od severovýchodu do Bílých Karpat pronikají i některé horské prvky, jako je například kerblík lesklý, oměj různobarvý, krtičník Scopoliův, pryskyřník platanolistý, zimolez černý, kýchavice Lobelova a chrpa měkká. Při troše štěstí můžeme v Bílých Karpatech narazit i na všivce statného a chocholatého, kýchavici černou, plevnatce kalichového, lilii cibulkonosnou, mochni drobnokvětou, mečík bahenní a desítky dalších.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.bilekarpaty.cz

Typ záznamu: Flora
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 04.08.2004 v 14:21 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz