Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (10:55 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

BARTOŠ Břetislav [ Osobnost ]

Bartos Bretislav
BARTOŠ Břetislav
Bartoš Břetislav

* 7.5.1893 Frenštát pod Radhoštěm
+ 28.6.1926 Dolní Mokropsy u Prahy

malíř a grafik

Frenštátský malíř Břetislav Bartoš (1893-1926) je navzdory své předčasné smrti považován za jednoho z nejznámějších malířů Moravy. Už v letech 1909-1914 studuje u profesorů Bukovace, Schweigra a Pirnera pražskou akademii. V roce 1914 narukoval do první světové války , v roce 1915 přeběhl na italskou frontu, kde a vstoupil do legií. Během svého pobytu v italských legiích vytvořil soubor obrazových výjevů z fronty ( obrazy Za svobodu, Ze života legionářů v Itálii, Návrat legionáře).
Po válce zůstává až do roku 1920 ve vojenské službě (v Praze v kanceláři čsl. Legií), instaluje výstavu Památníku odboje v Praze. Po návratu z Prahy domů se inspiroval sociální tématickou Ostravska a Bezručem (Černá země, Peklo, Stávka, Revoluce, Vítkovice, Maryčka Magdonova nebo Oběť práce) a motivy rodného kraje (Valašská madona, Rodička, Žena s děckem, Návrat z pole, Spící děcko, Podzim, Idyla, Splynutí), ilustroval valašské koledy nebo oponu frenštátského jeviště, inspirace Valašskem se odrazila zejména v obrazech Ondráš a Juráš, Zbojníci u ohně, Jaro v Beskydách, Svatojánská noc, Frenštát , Bača a jeho milá nebo návrat z pole.
V roce 1923 se objevují první příznaky vážného onemocnění plícní tuberkulózy, kvůli léčení se v roce 1925 stěhuje do Dolních Mokropes u Prahy, kde 28. 6. 1926 zemřel . Posmrtná výstava v roce 1931 v Praze shromáždila 229 prací...
BATROŠ Břetislav, malíř

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.frenstatpr.cz

Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Kateřina Krestová (Městské kulturní středisko) org. 56, 27.06.2008 v 11:59 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz